به گزارش «خبرنامه دانشجویان ایران»؛ پس از ترور سردار رشید اسلام حاج قاسم سلیمانی، توسط دستان خبیث استکبار جهانی و شخص جنایت کار دونالد ترامپ و تیم او، اکنون با بازگشت این جنایتکار به عرصه سیاست ایالات متحده آمریکا سوال اساسی این است که با توجه به آنچه میان دو کشور در سالهای گذشته روی داده است قابل ترمیم است یا خیر؟
دیدار ایلان ماسک با نماینده کشورمان در سازمان ملل متحد حواشی بسیاری را تاکنون در رسانههای داخلی و خارجی ایجاد کرده است و سوال اساسیتر آن است که مجوز این دیدار چگونه و از سوی چه کسی صادر شده است؟ حال با توجه به نکات فوق مروری بر این نشست دو نفره خواهیم داشت.
ایلان ماسک، مشاور نزدیک دونالد جی. ترامپ، رئیسجمهور منتخب، روز دوشنبه در نیویورک با سفیر ایران در سازمان ملل دیدار کرد که دو مقام ایرانی موضوع این دیدار را بحث در مورد چگونگی کاهش تنش بین ایران و ایالاتمتحده توصیف کردند. به گزارش نیویورکتایمز، دو مقام ایرانی گفتند که دیدار ماسک و امیرسعید ایروانی بیش از یک ساعت به طول انجامید و در مکانی محرمانه برگزار شد. این دو شخص که به شرط ناشناس ماندن صحبت کردند، به دلیل اینکه مجاز به بحث در مورد سیاستهای عمومی نبودند؛ این نشست را «مثبت» و «خبر خوب» توصیف کردند.
فرستاده ویژه ترامپ در اتاق ایروانی؟
استیون چونگ، مدیر ارتباطات ترامپ، در پاسخ به این سوال که آیا چنین جلسهای برگزار شده است، گفت: «ما در مورد گزارشهای ملاقاتهای خصوصی که اتفاق افتاده یا رخ نداده، اظهارنظر نمیکنیم.» ماسک به درخواست برای اظهارنظر پاسخ نداد.کارولین لیویت، سخنگوی دولت آینده ترامپ و ونس در بیانیهای گفتند: «مردم آمریکا دوباره رئیسجمهور ترامپ را انتخاب کردند زیرا به او اعتماد دارند تا کشور ما را مدیریت کند و صلح را از طریق قدرت در سراسر جهان بازگرداند. زمانی که او به کاخ سفید بازگردد، اقدامات لازم را برای این کار انجام خواهد داد.»
ماسک به عنوان قدرتمندترین شهروند خصوصی در دوران گذار ترامپ ظاهر شده و تقریبا در تمام مصاحبههای شغلی ترامپ برای افراد حضور داشته است. در تماس هفته گذشته با رئیسجمهور اوکراین، رئیسجمهور منتخب تلفن را به این میلیاردر داد.
ماسک نقش کلیدی در فراهم آوردن ظرفیتهای ارتباطی برای اوکراین در جنگ با روسیه ایفا کرده است. دیدار مستقیم اولیه بین یک مقام ارشد ایرانی و ماسک، امکان تغییر لحن بین تهران و واشنگتن را در دولت ترامپ، بهرغم سابقه بدی که در دوره قبلی ریاست جمهوریاش داشت، افزایش میدهد. یکی از مقامات ایرانی گفت که ماسک درخواست این ملاقات را داده و محل ملاقات را سفیر ایران انتخاب کرده است.
ترامپ در اولین دوره ریاست جمهوری خود، ایالات متحده را از توافق هستهای ۲۰۱۵ بین ایران و ۱+۵ خارج کرد و آن را « توافق وحشتناک یک طرفه که هرگز و هرگز نباید انجام میشد» خواند. وی همچنین تحریمهای اقتصادی سختی علیه نفت ایران، درآمدها و تراکنشهای بانکی بینالمللی اعمال کرد.
وی سپس در سال ۲۰۲۰ دستور ترور سردار قاسم سلیمانی را در عراق صادر کرد. در پاسخ، ایران هرگونه مذاکره با دولت ترامپ را ممنوع کرد و مقامات ایرانی قول دادند که انتقام ترور سردار سلیمانی را بگیرند. اما پس از انتخاب ترامپ در هفته گذشته، ایران آشکارا در حال بحث است که آیا اکنون میتواند به توافق جدید و پایدارتر با ایالات متحده دست یابد. بسیاری از اعضای دولت جدید رئیسجمهور مسعود پزشکیان با این استدلال که ترامپ دوست دارد معامله کند و ممکن است فرصتی برای لغو تحریمها وجود داشته باشد، طرفدار مذاکره هستند.
در ایران بسیاری مخالف تعامل با ترامپ هستند. ترامپ از حامیان پرشور اسرائیل بوده است؛ اسرائیلی که از زمان حمله ۷ اکتبر سال گذشته، علیه حماس و حزب الله اقدام به جنگ تمام عیار کرده است.عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران روز پنجشنبه در پستی در ایکس نوشت: «اختلافات با همکاری و گفتوگو قابل حل است. ما پذیرفتیم که با شجاعت و حسن نیت پیش برویم.
ایران هرگز میز مذاکره درباره برنامه صلحآمیز هستهای خود را ترک نکرده است.» عراقچی این اظهارات را پس از دیدار در تهران با رافائل گروسی، رئیس سازمان انرژی اتمی بیان کرد.تحلیلگران گفتند که بهرغم تمام سابقه تاریک ترامپ، به نظر میرسد ایرانیها میخواهند درهای دیپلماسی را باز نگه دارند. آنها گفتند که ترامپ نیز علاقهمند به نظر میرسد.
علی واعظ، مدیر گروه بینالملل بحران ایران، گفت: «به طور کلی، همه چیز با ترامپ امکانپذیر است. به نظر میرسد او علاقهمند به توافق با ایران است.» او افزود اما برخی از مشاوران ممکن است از رویکردهای دیگری، از جمله افزایش فشار بر ایران، حمایت کنند.این دو مقام ایرانی گفتند که دیدار با ماسک راهحلی برای ایران فراهم کرد و به ایران اجازه داد از نشستن مستقیم با یک مقام آمریکایی خودداری کند.
با این حال، ماسک به زودی نقش رسمی خواهد داشت. او به عنوان مدیر مشترک یک آژانس کارآمدی دولت جدید معرفی شده است. یکی از مقامات وزارت خارجه ایران گفت که ایروانی سفیر ایران در این دیدار به ماسک گفته است که باید معافیتهای تحریمی از خزانهداری دریافت کند و برخی از کسب و کارهای خود را به تهران بیاورد.
نمایندگی دائمی ایران در سازمان ملل متحد نیز از اظهارنظر درباره ادعای روزنامه «نیویورکتایمز» خودداری کرد. یکی از نمایندگان هیات دائمی ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک در پاسخ به پرسش خبرگزاری تاس درباره ادعای رسانه آمریکایی گفت: «در این باره نظری نداریم.»
روزنامه کیهان واکنش نشان داد/ ملاقات پنهان با نمایندهٔ ترامپ؛ سادهلوحی یا خیانت؟!
روزنامهٔ کیهان نوشته: روزنامهٔ آمریکایی نیویورکتایمز مدعی شد ایلان ماسک که نقش مؤثری در پیروزی ترامپ داشته با امیرسعید ایروانی، نماینده دائمی ایران در سازمان ملل در مکانی مخفی دیدار کرده تا دربارهٔ راههای کاهش تنشها بین ایران و ایالات متحده گفتوگو کنند.
این روزنامه به نقل از ۲ منبع ناشناس ایرانی گزارش داده دیدار مثبت یکساعتهٔ این دو نفر در روز دوشنبه در نیویورک صورت گرفته است.
در همین شرایط، رسانههای مدعی اصلاحات از این دیدار به عنوان یک فرصت یاد کردند. این نشان میدهد در شرایطی که سیاست خارجی در دولت انقلابی شهید رئیسی دچار تحولات اساسی شد، طیف غربگرا تلاش میکند، مسیر دیپلماسی را بهسمت دوران امید و اعتماد به آمریکا منحرف کند و ایران را از دستیابی به حقوق خود بازدارد.
طیف غربگرا پس از پیروزی ترامپ، مجددا بر طبل مذاکره میکوبد و کوچکترین اشارهای به نقض برجام در ۳ دورهٔ اوباما، بایدن و ترامپ نمیکند.
بیاعتنایی به غیرقابل اعتمادبودن آمریکا، ملاقات پنهان با نمایندهٔ ترامپ و تقلای مجدد مذاکره از روی سادهلوحی است یا خیانت؟!
گزارش از محمد جهاد